Skip to main content
APHF BOOK PROGRAM (BP)
OPEN CALL FOR ARTISTS AND PUBLISHERS
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Unfolded Chapters είναι μια επιμελημένη ομαδική έκθεση αφιερωμένη στην έρευνα και την εξερεύνηση μιας συγκεκριμένης θεματικής κάθε χρόνο. Τα Unfolded Chapters φέρνουν στο προσκήνιο επιλεγμένα βιβλία, είτε παλαιότερα είτε νεότερα, ανεξαρτήτως χρονολογίας κυκλοφορίας, γεφυρώνοντας έτσι το παρελθόν και το παρόν. Η έκθεση προτείνει μια «άλλη» εμπειρία ανάγνωσης, καλώντας τους θεατές να ανακαλύψουν εκ νέου τα βιβλία που παρουσιάζονται.

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε καλλιτέχνες και εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο, εστιάζοντας σε καλλιτεχνικές εκδόσεις, αυτοεκδόσεις (self published), βιβλία περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.

Η φετινή έκθεση, με τίτλο “Paper Graveyards”, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Eduardo Cadava.
Το Paper Graveyards είναι ένα πλούσια εικονογραφημένο εγχειρίδιο εκπαίδευσης στην ανάγνωση εικόνων, το οποίο εξετάζει έργα των Félix Nadar, Roland Barthes, Leon Golub, Nancy Spero, Fazal Sheikh, Susan Meiselas και άλλων καταξιωμένων δημιουργών. Ο Cadava σκιαγραφεί διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης που -με αφετηρία την πεποίθηση ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι πάντα συνυφασμένα- μας παρέχουν ένα “εγχειρίδιο εκπαίδευσης” για την κατανόηση του οπτικού υλικού (των φωτογραφιών) στον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτά τα γενναιόδωρα εικονογραφημένα δοκίμια διευρύνουν ενεργά την αίσθηση του γραμματισμού μας, ανακατασκευάζοντας τις σχέσεις που κατοικούν στους πλουραλιστικούς κόσμους των εικόνων, και δημιουργούν μια κριτική γενεαλογία αυτού που εξακολουθούμε να αποκαλούμε εικόνα – ακόμη και όταν, με κάθε μέρα που περνάει, η κατανόησή μας για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό φαίνεται να μειώνεται.

Καλούμε καλλιτέχνες και εκδοτικούς οίκους να υποβάλουν βιβλία που διευρύνουν ενεργά την αίσθηση της οπτικής παιδείας, ανακατασκευάζοντας και δημιουργώντας νέες συσχετίσεις και δίκτυα στον κόσμο των εικόνων. Είτε εξερευνώντας κριτικές γενεαλογίες είτε επαναπροσδιορίζοντας το νόημα της οπτικής κουλτούρας, είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε υποβολές που προκαλούν και εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για το τι σημαίνει να ασχολείσαι με τις εικόνες στον σύγχρονο κόσμο.

Τα βιβλία που θα υποβληθούν  θα πρέπει να αντλούν έμπνευση από τα θέματα που διερευνώνται στο Paper Graveyards και να συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τον οπτικό γραμματισμό και την ερμηνεία.

Τι θα λάβουν οι νικητές

• Τα επιλεγμένα φωτογραφικά βιβλία θα παρουσιαστούν στην έκθεση Unfolded Chapter, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024.
• Tα επιλεγμένα βιβλία θα παρουσιαστούν στον έντυπο κατάλογο του APhF.
• Τα επιλεγμένα βιβλία θα ενταχθούν στη βιβλιοθήκη του APhF και θα παρουσιαστούν διαδικτυακά.
• Αναγνώριση (προβολή στην ιστοσελίδα του APhF, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύσεις σε συνεργαζόμενα έντυπα)
• Δωρεάν είσοδος στο φεστιβάλ: Όλοι οι υποψήφιοι καλλιτέχνες θα λάβουν δωρεάν εισιτήριo για τιε εκθέσεις του APhF:24 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Διαδικασία Υποβολής

Τρόπος Υποβολής
Η κατάθεση της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου του Athens Photo Festival. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα αίτησης συμμετοχής και να αποστείλουν ταχυδρομικά τα προτεινόμενα βιβλία στην παρακάτω διεύθυνση:
Eλληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Στρατηγού Κοντούλη 3
117 42 Aθήνα

Προθεσμία Υποβολής
Οι δηλώσεις συμμετοχής και τα προτεινόμενα βιβλία θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2024.

Αριθμός Προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν διαφορετικές προτάσεις-βιβλία με διαφορετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής και πληρωμή για κάθε πρόταση.

Επιβεβαίωση Παραλαβής
Μετά την παραλαβή του υλικού θα σταλεί επιβεβαίωση παραλαβής στο e-mail που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Κόστος Υποβολής

Το κόστος υποβολής και αξιολόγησης συμμετοχής την έκθεση Unfolded Chapters είναι 15€ για κάθε προτεινόμενο βιβλίο. Η καταβολή του ποσού γίνεται μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, PayPal ή τραπεζικής κατάθεσης (για συναλλαγές εντός Ελλάδος). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους καταβολής, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Καταληκτικές ημερομηνίες και χρονοδιάγραμμα

01 Απριλίου 2024: Έναρξη διαδικασίας υποβολής προτάσεων.
30 Απριλίου 2024: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Όλα τα βιβλία θα πρέπει να σταλούν με εταιρεία ταχυμεταφορών το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
16 Μαΐου 2024: Ενημέρωση των 20 καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί μέσω e-mail.
16 Ιουνίου 2024: Ανακοίνωση του νικητή κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων APhF.

Όροι και Προϋποθέσεις

Mε την κατάθεση της αίτησης, βεβαιώνεται η πλήρης αποδοχή των παραπάνω γενικών όρων συμμετοχής.

Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής

1) To βιβλίο πρέπει να είναι κυρίως φωτογραφικό, είτε με τη μορφή νέων είτε με τη μορφή αρχειακών εικόνων. Η συμπερίληψη άλλων καλλιτεχνικών μέσων είναι ευπρόσδεκτη, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό έργο επικεντρώνεται στη φωτογραφία.
2) Όλα τα φωτογραφικά βιβλία πρέπει να ανταποκρίνονται στο φετινό θέμα Paper Graveyards (διαβάστε περισσότερα εδώ).
3) Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον χρόνο έκδοσης του βιβλίου ή των αριθμό αντιτύπων που παράχθηκαν
4) Yπό κρίση αντικείμενο της κατηγορίας αυτής είναι το “φυσικό” βιβλίο.
5) Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν μόνο από τον καλλιτέχνη, τον εκδότη ή από τρίτους με τη γραπτή συγκατάθεση του καλλιτέχνη/εκδότη.
6) Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ένα αντίτυπ0 του διαγωνιζόμενου βιβλίου και να μεταφορτώσουν φωτογραφία από το εξώφυλλο στη φόρμα υποβολής στο δικτυακό τόπο του Athens Photo Festival.
7) Τα φυσικά αντίτυπα πρέπει να αποσταλούν στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Στρατηγού Κοντούλη 3, 117 42 Αθήνα (GR) και θα πρέπει να έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
8) Για τις διεθνείς αποστολές στο τελωνείο, η αναγραφόμενη δηλωμένη αξία πρέπει να είναι “ΒΙΒΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ” ώστε να αποφευχθούν οι αντίστοιχοι δασμοί και φόροι τελωνείου.
9) Το κόστος υποβολής και αξιολόγησης συμμετοχής στο βραβείο APhF Pick:24 Book Award είναι 20€ για ένα προτεινόμενο βιβλίο και 15€ για κάθε επιπρόσθετο. Τα παραπάνω ποσά δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση.
10) Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν το αργότερο έως τις 16 Μαΐου για την έκβαση της αίτησής τους.
11) Η απόφαση της κριτικής επιτροπής του APhF είναι οριστική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
12) Τα έξοδα ταξιδιών και η διαμονή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ επιβαρύνουν αποκλειστικά τον αιτούντα.
13) Το φεστιβάλ είναι υπεύθυνο για την προσεκτική μεταχείριση των ληφθέντων βιβλίων. Ωστόσο, δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ενδέχεται να προκληθεί κατά την παρουσίασή τους στο κοινό.
14) Τα φυσικά αντίτυπα μπορούν να επιστραφούν στον αποστολέα, εφόσον ζητηθούν, εντός 2 μηνών από τη λήξη του φεστιβάλ. Ο αιτών καλύπτει τα έξοδα διαχείρισης αξίας 5 ευρώ  και το κόστος αποστολής.
15) Κανένα φυσικό αντίτυπο δεν επιστρέφεται σε μεμονωμένους αιτούντες μετά την παρέλευση 2 μηνών από την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Επικοινωνία και συχνές ερωτήσεις

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την πρόσκληση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Athens Photo Festival μέσω e-mail στο books@photofestival.gr.

Για Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις (FAQs) εδώ.

Φόρμα Υποβολής Πρότασης