Skip to main content
APHF BOOK PROGRAM (BP)
OPEN CALL ΓΙΑ ΚΑΛΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 30 ΑΠΡ

Το APhF Pick:24 Book Award είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός με κριτική επιτροπή, ανοιχτός σε όλα τα φωτογραφικά βιβλία παγκοσμίως που παρήχθησαν ή εκδόθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Μαρτίου 2024. Τιμώντας τα κορυφαία φωτογραφικά βιβλία, αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο του βιβλίου που συνιστά μια καθιερωμένη μορφή διοχέτευσης του καλλιτεχνικού έργου και προάγει έναν διαρκώς εξελισσόμενο τρόπο θέασης του φωτογραφικού έργου που συνδιαλέγεται ενεργά με την υλικότητα.

Τι θα λάβουν οι νικητές

• 1 νικητήριο φωτογραφικό βιβλίο θα λάβει το βραβείο APhF Pick:24 Book Award και χρηματικό έπαθλο ύψους €2.000.
• 10 επιλεγμένα φωτογραφικά βιβλία θα παρουσιαστούν στην έκθεση APhF Pick:24, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024.
• 10 επιλεγμένα φωτογραφικά βιβλία θα παρουσιαστούν στον έντυπο κατάλογο του APhF.
• 20 επιλεγμένα φωτογραφικά βιβλία θα ενταχθούν στη βιβλιοθήκη του APhF και θα παρουσιαστούν διαδικτυακά.
• Αναγνώριση (προβολή στην ιστοσελίδα του APhF, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύσεις σε συνεργαζόμενα έντυπα)
• Τα φωτογραφικά βιβλία που θα επιλεχθούν θα είναι διαθέσιμα στο κοινό για αγορά κατά τη διάρκεια του APhF (κατόπιν συμφωνίας με τον εκδότη ή/και τον καλλιτέχνη).
• Δωρεάν είσοδος στο φεστιβάλ: Όλοι οι υποψήφιοι καλλιτέχνες θα λάβουν δωρεάν εισιτήριo για τιε εκθέσεις του APhF:24 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Κριτική Επιτροπή

Τα βιβλία θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, η οποία ειδικεύεται στα φωτογραφικά βιβλία και δραστηριοποιείται στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφική σκηνή. Η κριτική επιτροπή θα συναντηθεί από κοντά στην Αθήνα, για να καθορίσει τους διακριθέντες και τον μεγάλο νικητή. Την κριτική επιτροπή του προγράμματος απαρτίζουν οι:
• Eduardo Cadava (Πανεπιστήμιο Princeton)
• Enri Canaj (Magnum Photographer και Albanian Center of Photography)
• Ιόλη Τζανετάκη (επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας)
• Fazal Sheihk (καλλιτέχνης)
• Sylvia Sachini (επιμελήτρια του APhF BP)

Διαδικασία Υποβολής

Τρόπος Υποβολής
Η κατάθεση της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου του Athens Photo Festival. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα αίτησης συμμετοχής και να αποστείλουν ταχυδρομικά τα προτεινόμενα βιβλία στην παρακάτω διεύθυνση:
Eλληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Στρατηγού Κοντούλη 3
117 42 Aθήνα

Προθεσμία Υποβολής
Οι δηλώσεις συμμετοχής και τα προτεινόμενα βιβλία θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2024.

Αριθμός Προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν διαφορετικές προτάσεις-βιβλία με διαφορετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής και πληρωμή για κάθε πρόταση.

Επιβεβαίωση Παραλαβής
Μετά την παραλαβή του υλικού θα σταλεί επιβεβαίωση παραλαβής στο e-mail που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Κόστος Υποβολής

Το κόστος υποβολής και αξιολόγησης συμμετοχής στο βραβείο APhF Pick:24 Book Award είναι 20€ για ένα προτεινόμενο βιβλίο και 15€ για κάθε επιπρόσθετο. Η καταβολή του ποσού γίνεται μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, PayPal ή τραπεζικής κατάθεσης (για συναλλαγές εντός Ελλάδος). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους καταβολής, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Καταληκτικές ημερομηνίες και χρονοδιάγραμμα

25 Μαρτόυ 2024: Έναρξη διαδικασίας υποβολής προτάσεων.
30 Απριλίου 2024: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Όλα τα βιβλία θα πρέπει να σταλούν με εταιρεία ταχυμεταφορών το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
16 Μαΐου 2024: Ενημέρωση των 20 καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί μέσω e-mail.
16 Ιουνίου 2024: Ανακοίνωση του νικητή κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων APhF.

Όροι και Προϋποθέσεις

Mε την κατάθεση της αίτησης, βεβαιώνεται η πλήρης αποδοχή των παραπάνω γενικών όρων συμμετοχής.

Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής

1) To βιβλίο πρέπει να είναι κυρίως φωτογραφικό, είτε με τη μορφή νέων είτε με τη μορφή αρχειακών εικόνων. Η συμπερίληψη άλλων καλλιτεχνικών μέσων είναι ευπρόσδεκτη, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό έργο επικεντρώνεται στη φωτογραφία.
2) Στην κατηγορία αυτή θα κριθούν τα βιβλία, που έχουν παραχθεί κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Μαρτίου 2024
3) Yπό κρίση αντικείμενο της κατηγορίας αυτής είναι το “φυσικό” βιβλίο.
4) Το βιβλίο πρέπει να έχει εκδοθεί σε έκδοση τουλάχιστον 100 αντιτύπων.
5) Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν μόνο από τον καλλιτέχνη, τον εκδότη ή από τρίτους με τη γραπτή συγκατάθεση του καλλιτέχνη/εκδότη.
6) Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν δύο αντίτυπα του διαγωνιζόμενου βιβλίου και να μεταφορτώσουν φωτογραφία από το εξώφυλλο στην ιστοσελίδα του Athens Photo Festival.
7) Τα φυσικά αντίτυπα πρέπει να αποσταλούν στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Στρατηγού Κοντούλη 3, 117 42 Αθήνα (GR) και θα πρέπει να έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
8) Για τις διεθνείς αποστολές στο τελωνείο, η αναγραφόμενη δηλωμένη αξία πρέπει να είναι “ΒΙΒΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ” ώστε να αποφευχθούν οι αντίστοιχοι δασμοί και φόροι τελωνείου.
9) Το κόστος υποβολής και αξιολόγησης συμμετοχής στο βραβείο APhF Pick:24 Book Award είναι 20€ για ένα προτεινόμενο βιβλίο και 15€ για κάθε επιπρόσθετο. Τα παραπάνω ποσά δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση.
10) Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν το αργότερο έως τις 16 Μαΐου για την έκβαση της αίτησής τους. Το νικητήριο βιβλίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σε ειδική τελετή στις 16 Ιουνίου.
11) Η απόφαση της κριτικής επιτροπής του APhF είναι οριστική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
12) Τα έξοδα ταξιδιών και η διαμονή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ επιβαρύνουν αποκλειστικά τον αιτούντα.
13) Το φεστιβάλ είναι υπεύθυνο για την προσεκτική μεταχείριση των ληφθέντων βιβλίων. Ωστόσο, δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ενδέχεται να προκληθεί κατά την παρουσίασή τους στο κοινό.
14) Τα φυσικά αντίτυπα μπορούν να επιστραφούν στον αποστολέα, εφόσον ζητηθούν, εντός 2 μηνών από τη λήξη του φεστιβάλ. Ο αιτών καλύπτει τα έξοδα διαχείρισης αξίας 5 ευρώ  και το κόστος αποστολής.
15) Κανένα φυσικό αντίτυπο δεν επιστρέφεται σε μεμονωμένους αιτούντες μετά την παρέλευση 2 μηνών από την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Επικοινωνία και συχνές ερωτήσεις

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την πρόσκληση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Athens Photo Festival μέσω e-mail στο books@photofestival.gr.

Για Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις (FAQs) εδώ.

Φόρμα Υποβολής Πρότασης