Έκθεση στη Θεσσαλονίκη

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
(Αποθήκη Α΄, 1ος όροφος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Εγκαίνια

Πέμπτη 18 Απριλίου, 20:00

Διάρκεια

18.04 – 25.09.2019

Η έκθεση παρουσιάζει ένα μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών, κοινός τόπος των οποίων είναι η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι», κατά την περίοδο 2010-2018.

Πρόκειται για καλλιτέχνες που εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις. Ωστόσο, συγκλίνουν όλοι σ’ ένα σημείο: επιχειρούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία μέσα από τη δυναμική των διαφορετικών κατευθύνσεων που το ίδιο το μέσο ορίζει κατά την τελευταία δεκαετία. Αντανακλάται επίσης αναπόφευκτα η φιλοσοφία που διαπνέει διαχρονικά την ετήσια αυτή έκθεση, αποτυπώνοντας το «στίγμα» της νέας γενιάς ελληνικής φωτογραφίας. Στόχος της έκθεσης είναι να χαρτογραφήσει και να αναδείξει την ποικιλομορφία των τάσεων, των διαφορετικών ιδιωμάτων, των καλλιτεχνικών ανησυχιών, προσανατολισμών και αναζητήσεων.

Η παρούσα έκθεση ζυμώνεται αναπόφευκτα με την ιδιαίτερη εκείνη ηλικιακή περίοδο στην οποία η καλλιτεχνική γλώσσα τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, και οι δημιουργοί ζυγίζουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους. Η επιμελητική προσέγγιση βασίστηκε συνειδητά, όπου αυτό ήταν εφικτό, στην παρουσίαση των έργων με τον ακριβή τρόπο που εκτέθηκαν για πρώτη φορά, εντάσσοντάς τα ωστόσο σε ένα νέο αισθητικό διάλογο μεταξύ τους.

Η θεσμοθέτηση της ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» το 1987, ήταν μία από τις πρώτες δράσεις του νεοσυσταθέντος τότε Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, και αναδύθηκε μέσα από την εντεινόμενη πολιτιστική δραστηριότητα και τις ζυμώσεις της εποχής για τη δημιουργία ανάλογου θεσμικού πλαισίου. Στην πορεία της, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών να αποκτήσουν βήμα στον εικαστικό χώρο και επιχείρησε να αναδείξει την καλύτερη φωτογραφική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών ηλικίας έως και 35 ετών. Ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε η έκθεση αυτή ως θεσμός στο εγχώριο φωτογραφικό γίγνεσθαι καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός φωτογράφων που σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι πρωτοεμφανίστηκαν μέσα από αυτήν.

Σε συμφωνία με τις σύγχρονες πρακτικές και της απαιτήσεις της εποχής, ο  θεσμός διευρύνει τα όριά του πέραν του απλού εκθεσιακού γεγονότος και αντιμετωπίζεται πλέον ως μια πλατφόρμα παρουσίασης, εκπαίδευσης, δικτύωσης και παράλληλων δράσεων, προς όφελος των νέων καλλιτεχνών. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, του βασικού θεσμού με τον οποίο ουσιαστικά ταυτίστηκε η εξέλιξη και η πορεία της. Η σύλληψή και η οργάνωσή της σηματοδοτεί παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, που στρέφουν από κοινού το βλέμμα στη νεότερη γενιά της ελληνικής φωτογραφίας.

Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Νικόλας Βεντουράκης, Αιμιλία Μέη Βρότσου, Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Γιάννης Ζινδριλής, Λίλη Ζουμπούλη, Αντώνης Θεοδωρίδης, Στέλιος Καλλινίκου, Νατάσσα Καντεμίρη, Γιάννης Καρπούζης, Πάνος Κέφαλος, Πηνελόπη Κολιοπούλου, Έλενα Κολλάτου και Λεωνίδας Τούμπανος, Γιάννης Μανωλής, Μάρι Μασουρίδου, Μαρία Μαυροπούλου, Έλενα Άγια Μπουντουράκη, Έλενα Νασάτι, Στεφανία Ορφανίδου, Θοδωρής Παπαδάκης, Αγγελική Σβορώνου, Αλεξέι Σιοζόφ, Άρτεμις Σκεύα, Παύλος Σταματιάδης, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Ανίσα Τζομάκι, Ευθυμία Τορνάρη, Κατερίνα Τσακίρη, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Παναγής Χρυσοβέργης