Το έργο «Three Grains of Rice and Some Gold» εξετάζει θέματα απώλειας, πένθους και ίασης στο πλαίσιο της μετανάστευσης και της (μετά)φροντίδας. Ο τίτλος έχει πολιτισμική σημασία και συμβολίζει ένα τελετουργικό αναχώρησης, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση τριών κόκκων ρυζιού και χρυσόχαρτου στο στόμα του αποθανόντος πριν το ταξίδι του προς τη Νιρβάνα.
Η Thi My Lien Nguyen εξετάζει τελετουργίες και έθιμα τόσο από τις σινοσφαιρικές, όσο και από τις δυτικές πολιτισμικές καταβολές της, ανασχηματίζοντας τις αντιλήψεις για την ταυτότητα, τον εκτοπισμό και το ανήκειν μέσα στη διασπορική κοινότητα.
Η πρόσφατη απώλεια ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειάς της αποκάλυψε αυτήν την πολιτισμική ποικιλομορφία. Η εξερεύνηση των διαφόρων πολιτιστικών πρακτικών υπήρξε μεταμορφωτική και της προσέφερε έναν τρόπο να επεξεργαστεί το πένθος και να συνδεθεί με το ευρύτερο πλαίσιο.
Το «Three Grains of Rice and Some Gold» αφορά την αποδοχή της ρευστότητας της ύπαρξης, το μοίρασμα ιστοριών, καθώς και μια προσπάθεια να σπάσει ο κύκλος του κληρονομημένου τραύματος. Στοχεύει να εμπνεύσει και άλλους να αγκαλιάσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμβάλουν στη συλλογική ίαση. Ενθαρρύνει συζητήσεις για τη διατήρηση και την προσαρμογή των εθίμων στη σύγχρονη εποχή, ενώ προάγει ένα αίσθημα ηρεμίας, αποδοχής και ανανέωσης μέσα στις κοινότητες.