Είναι ο κ. Χ κλέφτης; Αυτός ήταν που έκλεψε το κινητό μου στο Τελ Αβίβ; Δεν νομίζω! Αλλά τουλάχιστον, είναι αυτός που απρόσμενα μετατρέπεται σε ένα φάντασμα:

Μέσα από την εφαρμογή του dropbox στο κινητό μου, βλέπω κάθε φωτογραφία που τραβάει ο κ. Χ με την κάμερα. Βλέπω τον ίδιο, τους φίλους του, γάμους στην Ερυθραία, και βλέπω μια κοινότητα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτήν πάνω στην οποία εργαζόμουν μεταξύ του 2010 και του 2012. Το άλλο που διαπιστώνω είναι ότι στις φωτογραφίες του υπάρχει μια γυναίκα που την είχα φωτογραφίσει κι εγώ, πριν το κάνει ο κ. Χ.

Πίσω στο Τελ Αβίβ ξεκίνησα μια αναζήτηση για τον κ. Χ, μια αναζήτηση που ουδέποτε αφορούσε το κλεμμένο κινητό μου. Η πόλη που βρίσκω είναι σπίτι μιας κοινότητας χριστιανών ορθόδοξων από την Ερυθραία που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους. Αυτό το έργο συνδυάζει τις δικές μου φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της αναζήτησης στο Τελ Αβίβ και την Ερυθραία μαζί με εκείνες που τράβηξε ο κ. Χ.

Η αναζήτηση έχει εδώ και καιρό γίνει μεταφορική: κινούμαι γύρω από ερωτήσεις, που επίσης μεταμορφώνουν οπτικά μία συγκεκριμένη διερεύνηση μιας οδύσσειας· ερωτήσεις για την ταυτότητα με την υπονοούμενη ανατροπή της πίστης.

Ερωτήσεις τις οποίες δεν θέτω μόνο στον κ. Χ, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα για τη θαυμάσια πίστη του, και… ακόμα ψάχνω!

Karsten Kronas