Για πολλούς από εμάς, κάποια πράγματα είναι δεδομένα, όπως η ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης σε νεαρή ηλικία. Για κάποιους άλλους, οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν.  Άνθρωποι, κάθε ηλικίας, υπό το βάρος της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, παίρνουν την απόφαση να γυρίσουν στα θρανία, για την απόκτηση ενός απολυτηρίου. Οι μαθητές αυτοί διαφέρουν· προσπαθούν, εκτός από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων, σε μία προσωπική πάλη με το χρόνο, να κερδίσουν τη χαμένη ευκαιρία, να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους ή ακόμη να εκπληρώσουν επιθυμίες αγαπημένων προσώπων.

Το Second Chance είναι ένα προσωπικό project των τελευταίων 8 μηνών, που αφορά το ΣΔE (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Μυτιλήνης. Αποτελείται από μία σειρά ανώνυμων πορτραίτων μαθητών (Ελλήνων και μεταναστών), καθηγητών, καθώς και από φωτογραφίες του χώρου του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, καταγράψαμε το σχολικό οικοσύστημα, καθώς και τις προεκτάσεις του. Φωτογραφίσαμε αντικείμενα και συλλέξαμε χειρόγραφα κείμενα μαθητών, τα οποία απαντούν σε ερωτήματα για το παρελθόν και τις ελπίδες τους για το μέλλον, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελούν ολόκληρες εξομολογήσεις για τη ζωή και τις μνήμες τους.

Στις φωτογραφίες μας περιγράφουμε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, την επαφή μας με αυτόν τον κόσμο. Κάθε ένα από αυτά τα πορτραίτα παρουσιάζουν τον άνθρωπο, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του και όχι απλά την εικόνα του. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να μοιραστούμε κάτι από την δική μας ζωή δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με το ΣΔΕ, ένα εργαστήριο φωτογραφίας, στο οποίο συμμετείχε μία μικρή ομάδα μαθητών. Η διαδικασία αυτή μάς επέτρεψε από παρατηρητές του κόσμου αυτού να γίνουμε και εμείς μέρος του.
Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη

www.panos-mary.com