Στο έργο του ο φωτογράφος Νικόλας Βεντουράκης έρχεται αντιμέτωπος με κοινωνικά θέματα, εστιάζοντας στα φαινομενικά τετριμμένα και έχοντας ως αφετηρία την πεποίθηση ότι, όταν μια κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, είναι τα πιο «αδιάφορα» στοιχεία που περιέχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κατανόηση των των γεγονότων. Στοιχεία που η κοινωνία θεωρεί ως δεδομένα ή που δεν θεωρούνται σημαντικά λόγω της οιονεί κανονικότητάς τους, όταν τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο ή αντίθετα όταν το πλαίσιο στο οποίο υπάρχουν αφαιρεθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ενός χάρτη που αποκαλύπτει κρυμμένα μοτίβα.

Ακολουθώντας αυτή τη μεθοδολογία στο έργο του «Leaving Utopia» ο Νικόλας Βεντουράκης συνέταξε μια οπτική αφήγηση ως αντίδραση στην κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.
Δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ντοκουμέντο ενός μεταλλασσόμενου και εχθρικού περιβάλλοντος στο οποίο οι κανόνες ανατρέπονται και νέες πραγματικότητες έρχονται στην επιφάνεια. Το έργο καταγράφει μια ήπειρο που «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα. Την Ευρώπη του 21ου αιώνα όπου οι διαφημιστικές πινακίδες δεν διαφημίζουν μια καλύτερη και πιο φωτεινή ζωή, αλλά αντίθετα προσφέρουν στους ανθρώπους ένα εφιαλτικό μέλλον. Με το «Leaving Utopia» τίθενται ερωτήματα. Οι απαντήσεις μένει να βρεθούν.