«Μπορεί ο Ειρηνικός να είναι ο πλέον απαράλλαχτος και διαχρονικός από όλους τους ωκεανούς, αλλά η Μεσόγειος Θάλασσα δοξάζει τη συνέχεια του ανθρώπου.» Ernle Bradford

Πλούσια σε ιστορία και ευλογημένη με ένα ευχάριστο κλίμα, η Μεσόγειος είναι ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Πάνω από 200 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο, καταπονώντας το φυσικό της τοπίο.

Ταυτόχρονα, η Μεσόγειος λειτουργεί ακούσια ως μία τάφρος γύρω από το Οχυρό Ευρώπη. Χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία προσπαθούν συνεχώς να διασχίσουν τα νερά της μέσα σε άθλιες βάρκες.

Από το 2010 μέχρι 2014, ταξίδεψα στις ακτές της Μεσογείου καταγράφοντας διάφορα σύγχρονα θέματα, όπως ο τουρισμός, η αστικοποίηση, οι συγκρούσεις και η μετανάστευση, σε 20 διαφορετικές χώρες. Ενώ εργαζόμουν για αυτό το project, η περιοχή εμφανιζόταν συνεχώς στα πρωτοσέλιδα: η κρίση στην Ελλάδα, η Αραβική Άνοιξη, οι βάρκες με τους πρόσφυγες, οι πόλεμοι στη Λιβύη, τη Συρία και τη Γάζα.

Αυτό το καλειδοσκοπικό πορτραίτο της Μεσογείου αντιπαραθέτει  παράλληλες πραγματικότητες και αποκαλύπτει τα παράδοξα αυτής της περιοχής.

Nick Hannes