Δημιουργώντας μία δυσδιάκριτη παγκόσμια κοινότητα, η παγκοσμιοποίηση μετέτρεψε τη μοναδικότητα κάθε ξεχωριστής χώρας λιγότερο σημαντική. Το EUSA είναι η απεικόνιση τόπων με αμερικανικό χαρακτήρα στην Ευρώπη και με ευρωπαϊκό χαρακτήρα στις ΗΠΑ. Το ότι σε συναρπάζει ο τρόπος ζωής μίας άλλης χώρας δεν συνιστά πάντοτε ακριβή απεικόνιση, μάλλον καταλήγει να είναι μία συναισθηματική κι εξιδανικευμένη περιγραφή: ένας φόρος τιμής σε μία πολιτιστική κληρονομιά που δεν σου ανήκει. Αυτές οι τοποθεσίες είναι σύλληψη της φαντασίας, μία έννοια του πώς ο άλλος θα επιθυμούσε την πραγματικότητα. Μία αντίδραση στην ομογενοποίηση της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης κουλτούρας.

Στην Αμερική, αυτοί οι «ευρωπαϊκοί» τόποι προσομοιάζουν με τόπους του φανταστικού. Σαν να έχουν βγει από κάποιο παραμύθι, είναι μαγικοί, φαντασιώδεις και ιδιόρρυθμοι. Στην Ευρώπη, η γοητεία τους βασίζεται σε μία Αμερική του παρελθόντος, τότε που οι ΗΠΑ θεωρούνταν λαμπρή κι ελεύθερη – ένας τόπος γεμάτος αρχές κι ευκαιρίες. Φωτογραφίζοντας αυτούς τους διάφορους μεμψίμοιρους τόπους στις δύο ηπείρους, στόχος μου ήταν να καταγράψω τον ενθουσιασμό που τρέφουμε για τις εκατέρωθεν κουλτούρες και να καταδείξω αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, που είναι η αντίδραση στην ομογενοποίηση τους.

Ξεκίνησα αυτό το πρότζεκτ τον Ιούνιο του 2008, φωτογραφίζοντας το «High Chaparral», ένα θεματικό πάρκο γουέστερν στη νότια Σουηδία. Από τότε επισκέφτηκα ινδιάνικα φεστιβάλ, μία αναπαράσταση του Αμερικανικού Εμφυλίου και διάφορα θεματικά πάρκα με καουμπόι & ινδιάνους σε άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αμερική επισκέφτηκα περισσότερα από δέκα τόπους, συμπεριλαμβάνοντας το Φεστιβάλ Τουλίπας στο Όραντζ Σίτι της Άιοβα, τη Γιορτή της Πρωτομαγιάς (Μέιφεστ) στο Λεβενγουρθ της Ουάσινγκτον, μία σειρά από Οκτόμπερφεστ και τα λοιπά.

Naomi Harris

www.naomiharris.com