Ποιος είμαι; Αν σχετικά μ’ αυτό αναφερόμουνα εξαιρετικά σε κάποια παροιμία: πραγματικά γιατί όλα δεν θα μ’ οδηγούσαν να μάθω ποιόν ‘συναναστρέφομαι’;
[Αντρέ Μπρετόν, Νάντια, εκδόσεις «Ύψιλον» (Αθήνα, 1981) μτφ. Στέφανος Ν. Κουμανούδης]

Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση τής συνάντησης του Αντρέ Μπρετόν με την αινιγματική φιγούρα της Νάντιας, στην ημι-αυτοβιογραφική νουβέλα τού ποιητή που εκδόθηκε το 1928. Η Νάντια, ή Λεόνα Καμίλ Γκισλέιν Ντελακούρ, ήταν εικοσιτεσσάρων χρονών όταν συνάντησε κατά τύχη τον Μπρετόν στην oδό Λαφαγιέτ, στις 4 Οκτωβρίου 1926. Συνεπαρμένος από την απόκοσμη συμπεριφορά τής νεαρής γυναίκας, την αλλόκοτη και φαντασιόπληκτη όψη της, ο Μπρετόν την κυνήγησε για τις επόμενες δέκα ημέρες στους δρόμους του Παρισιού.

Το καλοκαίρι του 2012 αλλά και μετέπειτα, τον χειμώνα του 2014, βασισμένος στο αφήγημα του Μπρετόν και στις πρωτότυπες φωτογραφίες του Ζαν-Αντρέ Μπουαφάρ, ακολούθησα κι εγώ τις ίδιες διαδρομές, επισκέφτηκα τα ίδια μέρη. Αναζητούσα τη Νάντια, για να ανακαλύψω αναμνήσεις που επιβίωναν ακόμη σε εκείνο τον τόπο και ξυπνούσαν από τα πραγματικά σημεία όπου εκείνη είχε περάσει, για ν’ αντικρίσω πώς φάνταζε σήμερα. Χρησιμοποιώντας την υπερρεαλιστική τεχνική της τυχαίας και συγκλονιστικής συνάντησης, συνδυασμένη με το détournement (μεταστροφή) και το derive (περιπλάνηση) της Ψυχογεωγραφίας της Καταστασιακής Διεθνούς, διέσχιζα την πόλη μέρα και νύχτα. Και καθώς περιπλανιόμουν, αναζητώντας τη Νάντια, στηρίχτηκα στην προσωπική μου μνήμη για να γράψω στον Μπρετόν, δημιουργώντας ως απάντηση ένα αντίστοιχο ημι-αυτοβιογραφικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο. Στο Postcards from a Life επαναδιατυπώνω τη μνήμη, εγγράφοντας ξανά μία ταυτότητα που είχε χαθεί στην ιστορία, και μ’ αυτήν τη διαδικασία απεικονίζω ξανά το δυναμισμό μιας αλήτισσας, μίας flaneuse – μίας ελεύθερης, περιπλανώμενης γυναίκας.

Martina Cleary

www.martinacleary.info