Η φωτογραφική σειρά «The Smiley Cut» αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο της θεραπείας μου για τον καρκίνο του μαστού. 

Το φωτογραφικό μέσο με κατέστησε παρατηρήτρια της μεταμορφωτικής διαδικασίας που υφιστάμην και δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο για εμένα – για να εκφράσω τη νέα μου ταυτότητα ως γυναίκα ασθενής. Η ανάκτηση του ελέγχου μέσα από τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής ισορρόπησε τον χαμένο έλεγχο πάνω στο ίδιο μου το σώμα. 

Καθώς ο χρόνος άρχισε να διαστέλλεται και να κυλά βασανιστικά αργά, βρήκα διαφυγή στο δάσος Safjället.

Το μέρος αυτό υπήρξε το ησυχαστήριό μου. 

Πήγαινα για τρέξιμο, έκανα περιπάτους με φίλους και σιγά-σιγά ξεκίνησα να το οικειοποιούμαι φωτογραφίζοντας το. 

Το κυκλικό μονοπάτι του δάσους ήταν ένας παραλληλισμός του κύκλου των χημειοθεραπειών που ακολουθούσα. Η ένδειξη Safjällsgatan ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκριζα στην αρχή και στο τέλος κάθε γύρου που έτρεχα. Η θέα της ένδειξης σε κάθε ολοκληρωμένο τρέξιμο με πλημμύριζε με χαρά και αισιοδοξία.

Στο έργο αυτό, το δημόσιο και το ιδιωτικό εναλλάσσονται σε μια προσπάθεια σύνδεσης και εναγκαλισμού της ευαλωτότητας. 

Bio: Η Κατερίνα Τσακίρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και ζει στο Γκέτεμποργκ. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Αθήνα και κατέχει μεταπτυχιακό στη Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο, το οποίο η φωτογράφος συνδυάζει με αυτοβιογραφικές αφηγήσεις, προκειμένου να θέσει ερωτήματα που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα στις κοινωνίες της Δύσης. Η πρακτική της περιλαμβάνει τη σκηνοθετημένη φωτογραφία, βιντεο-περφόρμανς και γλυπτά. Ενίοτε πειραματίζεται και με άλλες οπτικοακουστικές μεθόδους. 

Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της επικεντρώνεται στο γυναικείο σώμα. Η Τσακίρη χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσο διερεύνησης της σχέσης της με το ίδιο της το σώμα και τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στη γυναικεία της ταυτότητα.