Το 2003, φωτογράφισα μία οικογένεια στους πρόποδες του βουνού Τσάνγκμπαϊ• αυτή η φωτογραφία υπήρξε η πρώτη μου δουλειά για το κινέζικο project με τίτλο Family Stuff. Σε διάστημα δέκα ετών επισκέφθηκα τα περισσότερα μέρη της Κίνας και φωτογράφισα πάνω από 40 οικογένειες. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να δείξω διαφορετικές κινέζικες οικογένειες, με ποικίλο βιοτικό επίπεδο, ακίνητη περιουσία και υπάρχοντα για να τονιστεί η σχέση μεταξύ ανθρώπων, κατοικίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας. Το κόστος της δαπάνης διαβίωσης αυτών των οικογενειών διαφέρει από 700 έως 200.000 ευρώ ετησίως. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κίνα βρίσκεται σε ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης, η τιμή των κατοικιών στις μεγάλες πόλεις έχει αυξηθεί από 5 έως 8 φορές, η τιμή των βασικών αγαθών έχει αυξηθεί υπερβολικά, πολλά νέα και μοντέρνα πράγματα εμφανίζονται στις κινεζικές οικογένειες, ωστόσο κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά.

Από τις φωτογραφίες αυτές μπορεί κανείς να δει πως οι οικογένειες που κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές, διαθέτουν διαφορετικού είδους υπάρχοντα και με αυτόν τον τρόπο διατηρούν τα χαρακτηριστικά της εθνικότητάς τους. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι όταν φωτογραφίζονται ανάμεσα στα έπιπλα και τα υπάρχοντα που βρίσκονται μπροστά στο σπίτι τους. Μπορείς να νιώσεις την ευτυχία στα πρόσωπά τους: οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι ικανοποιημένοι με τις ζωές τους – η ευτυχία δεν συνδέεται άρρηκτα με τον πλούτο. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σημαντικότερο οικογενειακό απόκτημα είναι το σπίτι και ότι οι καθημερινές τους ανάγκες σε προϊόντα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μεγάλες.

Αυτές οι φαινομενικά παράδοξες σκηνές είναι στην πραγματικότητα όλα όσα παρέμεναν κρυφά κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού της κινεζικής κοινωνίας. Δίχως το Family Stuff – που, όπως φαίνεται με μία σαφή, ξεκάθαρη φωτογραφία, διεισδύει στην όραση του θεατή – τώρα πλέον θα αγνοούσαμε κάποια σημαντικά υλικά συστατικά της κινέζικης οικογένειας ή ακόμη και να αναλογιστούμε λιγάκι γι’ αυτά.

Κατά συνέπεια, ελπίζω να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφικές εικόνες για να παρέμβω στη συνείδησή μας. Κάθε κομμάτι του Family Stuff είναι μία ομολογία πίστης και της συνθηκών ζωής στη σύγχρονη Κίνα, μία μαρτυρία όλων όσων άλλαξαν αλλά και παρέμειναν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού. Ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, το Family Stuff αναζητά κι εντοπίζει τη λογική της ύπαρξής μας μέσα από την οπτική διαφώτιση, εδραιώνοντας την ιδιαίτερη παρουσία της Κίνας στη μεγάλη παγκόσμια αλλαγή.

Huang Qingjun

www.huangqingjun.com