«Είμαι μία φωτογράφος που της αρέσει να καταγράφει το πολιτιστικό τοπίο στο οποίο ζούμε και τις καθημερινές πτυχές της ζωής μας με μια κάπως σουρεαλιστική υφή κι ανέκφραστη προσέγγιση.»
Helge Skodvin

Η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας υποβάλλεται σε μία μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση και θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, όλα τα εκτιθέμενα ζώα μεταφέρονται σε έναν καινούργιο, προσωρινό, αποθηκευτικό χώρο στην άλλη πλευρά της πόλης. Μερικά από αυτά τα ζώα είναι έξω από τις προθήκες τους για πρώτη φορά μετά από περίπου 150 χρόνια κι έτσι δίνεται η ευκαιρία να καταγραφούν με σύγχρονη προσέγγιση.

Εδώ και περίπου 150 χρόνια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μπέργκεν διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού των κτιρίων και πολλά από τα εκθέματα των ζώων παρέμεναν αμετάβλητα από το 1866. Την εποχή που ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Νορβηγία ήταν μία χώρα που μαστιζόταν από βαθιά φτώχεια, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνει μία μεγάλη επένδυση σε αυτό το ίδρυμα, το οποίο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην εθνική ανάπτυξη και την ταυτότητα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η αίθουσα της μεγάλης φάλαινας είναι μοναδική για τα ευρωπαϊκά πλαίσια, καθώς καταγράφει την εξέλιξή της τόσο στον χρόνο όσο και σε ολόκληρη την υδρόγειο. Σήμερα μουσεία τέτοιου είδους απειλούνται με εξαφάνιση, ωστόσο ήδη από το 2011 το κτίριο και πολλά από τα εκθέματά του χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα.

Παρ’ όλα αυτά, οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης σήμαιναν πως το Μουσείο θα έπρεπε να κλείσει την άνοιξη του 2013. Χιλιάδες ζώα και άλλα είδη πρέπει να συσκευασθούν με πολλή μεγάλη προσοχή· πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και ανεκτίμητα, δεδομένου ότι είναι αναντικατάστατα. Ως ζωικά είδη χρονολογούνται από την εποχή της αποικιοκρατίας, την εποχή που οι ιδιώτες συλλέκτες είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και να ικανοποιούν τις ορέξεις τους.
Εκφράζεται η προσδοκία πως η διαδικασία της συντήρησης θα έχει ολοκληρωθεί περί το έτος 2020, οπότε έως τότε οι πολικές αρκούδες και τα υπόλοιπα είδη της συλλογής μπορούν να ξεκουραστούν, ωσότου επιστρέψουν και πάλι «σπίτι».

www.helgeskodvin.no