Πέρα από τον χρόνο και τον τόπο, υπάρχει η αίσθηση. Ραγίζοντας τα στερεότυπα της αναπαράστασης, η Ενη Κούκουλα προεκτείνει τη ματιά της στο Βιετνάμ, χώρα ισχυρών αντιθέσεων και υπαινικτικής οικειότητας, και μας παραδίδει ένα σώμα φωτογραφιών νωπής «υγρασίας».
Υπερβαίνοντας τη συνθήκη της ταξιδιωτικής φωτογραφίας, η προσωπική ματιά διαστέλλεται για να συμπεριλάβει εντέλει λεπτομέρειες, ραγίσματα χρόνου, σταγόνες συγκίνησης, ραμφίσματα ζωής, χαράδρες φωτός και γεωμετρίες σωμάτων, έως ότου, σταδιακά, αθροιστικά και τελετουργικά οργανωθεί η οικειοποίηση του «άλλου».

Οι φωτογραφίες της Ενης Κούκουλα, πιστές στην απόκλιση και εμμονικές στο «έλασσον», έρχονται μπροστά στον θεατή με το φως ενός ταπεινού μεγαλείου. Τα χρώματα υποστέλλονται και οργανώνονται ξανά για να συντεθούν σαν νέα γλώσσα κατανόησης, πίσω από την καταγραφή και πέρα από την απεικόνιση. Ακόμη και τα πρόσωπα, όποτε εμφανίζονται, φεγγοβολούν σαν αντανάκλαση του «εντός».

Με έντονο εξπρεσιονισμό, το «Βιετνάμ» της Ενης Κούκουλα είναι σπουδή στον χρόνο. Ως θεατές αντικρίζουμε τα τοπία και τους ανθρώπους τής μακρινής αυτής και όμορφης γης, αλλά ως θνητοί άγγελοι υποκύπτουμε στην ανάγνωση μιας εξιστόρησης, που εντέλει γίνεται προσωπική υπόθεση.

Είναι η δύναμη της τέχνης της φωτογραφίας να μετουσιώνει την πυκνότητα του αέρα, την αίσθηση του ύδατος, των δρόμων από νερό, τα αυλάκια της γης, τους κλώνους δέντρων, τα ανθρώπινα ίχνη, τα μνημεία της ζωής, τα καλύβια και τα μουσεία, σε ένα διηνεκές, σε μια γραμμή φωτός, με λαμπυρίσματα και αναλαμπές, που εντέλει μεταφράζεται σε κατάφαση ζωής και αποδοχή θνητότητας, ψευδώς εξωραϊσμένης, σε αθανασία.

Νίκος Βατόπουλος