Η έκθεση της Καλπαξή “Επίκαιρα τοπία” αποτελείται από μια σειρά από αυτόνομες εικόνες που αναπτυχθήκαν κατά την περίοδο 2007-2012.
Η κάθε εικόνα περιλαμβάνει διαφορετικό τίτλο και θέμα. Έχουν τραβηχτεί σε διαφορετικούς τόπους και περιέχουν αναφορές σε κατά καιρούς έγκαιρα γεγονότα και κοινωνικοπολιτικά ζητηματα, που αναμειγνύονται με στοιχειά δανεισμένα από την ιστορία της τέχνης/φωτογραφίας. Παρά τις διαφορές και αυτονομίες τους, οι εικόνες μοιράζονται κοινό λεξιλόγιο. Επωφελούνται από την χρήση αυτοπορτραίτων ως μέσο προβολής του εαυτού, καθώς και από την αναπαραστατικότητα της φωτογραφίας, την χρήση ευανάγνωστων κωδικών και νέων πιθανοτήτων που παρέχονται από νέες τεχνολογίες, για την δημιουργία αφηγηματικών σκηνών που βασίζονται σε αντιθέσεις (κοινού/προσωπικού χώρου, πραγματικότητας/φαντασίας, αντικειμενικότητας/υποκειμενικότητας).

Όλες οι εικόνες απορρέουν από την επιθυμία μου να συμμετάσχω στα κοινά μέσω ανάλυσης της πραγματικότητας όπως την απεικονίζει η φωτογραφική κάμερα και έκφρασης των εντυπώσεών μου μέσω ψηφιακής σύνθεσης. Παρ’ όλα αυτά το νόημα των εικόνων παραμένει ανοιχτό. Ο κύριος σκοπός δεν είναι να παρουσιάσω την δική μου εκδοχή της πραγματικότητας, αλλά να ενθαρρύνω τον θεατή να συμμετάσχει και αυτός/αυτή στην παραγωγή νοήματος και να συνδέσει σταδιακά τις προσωπικές του/της εμπειρίες και γνώση με τα στοιχειά που παρέχονται στις σκηνές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εικόνες προτείνουν ότι η κάθε ανάγνωση αντικατοπτρίζει και την προσωπικότητα του θεατή Κάθε αντίληψη της πραγματικότητας αντικατοπτρίζει και το σύνολο επιλεκτικά συγκεντρωμένων στοιχειών που τελικά διαμορφώνουν την αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας και την θέση μας στα κοινά.