Η Αγορά παραμένει τόπος συγκέντρωσης που απασχολεί την Λύρα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Κτήριο, Ναός, Χώρος Εμπορίου, Θυσιαστήριο, Κολαστήριο. Συνδέεται με τα εκάστοτε εξουσιαστικά συστήματα, παραμένει ιστορικά ένα κοινωνικό φαινόμενο που, η κάθε εποχή μπορεί να του προσδώσει διαφορετική έννοια και σημασία. Είναι οι Αμνοί των Αγγέλων, τα μικρά παιδιά που ‘κοιμούνται’ σε λευκά ή κόκκινα υφάσματα. Οι πτυχώσεις όπως απλώνονται, εφάπτονται με το ακίνητο σώμα, περιβάλλουν και προσδιορίζουν τα μέλη σε μια δυσδιάκριτη σχέση σάρκας και υφάσματος, μπορούν να μας παραπέμψουν στην Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου, ή μήπως στο έργο του Τζιουζέπε Σανμαρτίνο Χριστός καλυμμένος, ίσως στην Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά ή μήπως στην σωρό των παιδικών ρούχων του Αουσβιτς:
Ο σύγχρονος καλλιτέχνης αντλεί και παρατηρεί. Ο παλιός κόσμος και ο καινούργιος παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι, τόσο στο πεδίο της τέχνης όσο και σ’ εκείνο της ζωής.

Ο καλλιτέχνης μιλά για το ζήτημα που διατρέχει την σύγχρονη αγορά. Παγκοσμιοποιημένη και ανελέητη. Εισβάλει καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων όταν εκείνοι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στα πεδία όπου εξασκεί την εξουσία. Σε κοινή θέα, σφαγιασμένα σώματα βασιλισσών και όχλου, στις πινακοθήκες του 16ου και του 17ου αιώνα, στρατιώτες και επαναστάτες στα πεδία του 19ου αιώνα, σοροί σωμάτων φυλετικά κατώτερων στον 20ο αιώνα, ηγέτες απαγχονισμένοι, παιδιά δίχως πνοή, στην δική μας τρίτη χιλιετία. Η ιδέα του αριστουργήματος, η ιδέα της αισθητικής απόλαυσης στην τέχνη, ασφαλώς κρύβει το ανοίκειο. Η Λύρα το σκεπάζει ποιητικά, ομνύοντας, στην σκιά του αριστουργήματος το οποίο, πάντα θα διεκδικεί ο καλλιτέχνης.

Μαρία Μαραγκού, Κριτικός Τέχνης
Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

www.lyraeleni.blogspot.gr