Με το Bottom of the Lake, ο Christian Patterson μας προσφέρει μία έμμεση και υπαινικτική εικόνα της γενέτειράς του, του Fond du Lac της πολιτείας του Ουισκόνσιν. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τον τηλεφωνικό κατάλογο της πόλης του έτους 1973, που εκδόθηκε λίγο μετά τη γέννηση του καλλιτέχνη. Ο Patterson επισκέφθηκε ξανά και φωτογράφισε μέρη που αναγράφονται στον κατάλογο, και στο τέλος τοποθέτησε τις εικόνες του στην αναδημιουργία του τηλεφωνικού καταλόγου.

Επιπλέον, ενεργοποίησε και πάλι τον τηλεφωνικό κατάλογο με ένα διαδραστικό αντικείμενο, το Τηλέφωνο Fond du Lac. Χτυπάει και δέχεται κλήσεις, καλεί και συνεπώς μπορείτε με αυτό να καλέσετε το Fond du Lac. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο ατόμων και διευθύνσεων που μπορούν να κληθούν μέσω αυτής της συσκευής. Περιέχει πάνω από 150 λειτουργίες, όπου συμπεριλαμβάνονται ελεύθερες αλλά και αρχειοθετημένες ηχογραφήσεις, σκηνοθετημένες και αυτοσχέδιες παραστάσεις από τον ίδιο τον Patterson μαζί με μία ομάδα φίλους του – συναδέλφους καλλιτέχνες και ηθοποιούς.

Ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι ένα εξαντλητικό έγγραφο δεδομένων ενός συγκεκριμένου τόπου και χρόνου, ενώ το έργο του Patterson είναι ένα επιλεκτικό, υποκειμενικό έγγραφο του ίδιου ακριβώς τόπου σε έναν όμως ασαφή, απροσδιόριστο χρόνο. Επίσης το τηλέφωνο αντιμετωπίζεται ως ένα φωτογραφικό αντικείμενο – στα αυτιά και τα μάτια των άλλων· ένα εντελώς «διαφορετικό» Fond du Lac δημιουργείται μέσα από τις εικόνες που εκείνοι φαντάζονται και επιστρατεύεται μέσα από τους ήχους που εκείνοι ακούν.
Με τον συνδυασμό εγγράφων διαφόρων ειδών και εικόνων ποικίλων μορφών, το έργο του προκαλεί και αμφισβητεί την ίδια τη φύση της φωτογραφίας – την αλήθεια, τη μνήμη και την αναπαράσταση.

Το Bottom of the Lake θα εκδοθεί από τον Walther König, το φθινόπωρο του 2015.

www.christianpatterson.com