Το Athens Photo Inspiration πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η διοργάνωσή του αποτέλεσε μία πρωτότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία, με διαγωνιστικό χαρακτήρα, και κύριο στόχο την υποστήριξη της ατομικής και συλλογικής καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τη φωτογραφία.
Περίπου 800 συμμετέχοντες, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας και κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον φωτογραφικό «μαραθώνιο», να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν, προσεγγίζοντας μέσα από την προσωπική τους ματιά και σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερις συνδυασμούς θεμάτων.
Η θεματολογία του διαγωνισμού επικεντρώθηκε στη σύγχρονη όψη της πόλης, όπου φυσικά και τεχνητά χαρακτηριστικά συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν. Η έννοια του συνδυασμού προσεγγίζεται κυριολεκτικά ή μεταφορικά, μπορεί να είναι η αφορμή ή ο κεντρικός άξονας της εικόνας.
Η πρωτοφανής συμμετοχή και η διάθεση για δημιουργία αποτέλεσαν για μία ακόμα φορά τα χαρακτηριστικά αυτού του πρωτότυπου πολιτιστικού θεσμού, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης για τους φίλους του φωτογραφικού μέσου.
Κορύφωση της διοργάνωσης αποτελεί η έκθεση Athens Photo Inspiration 12 Exhibition, με την παρουσίαση των συμμετοχών που διακρίθηκαν. Πρόκειται για τις 15 φωτογραφίες που βραβεύτηκαν από κοινό και κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις βάσει της οπτικής του κάθε φωτογράφου είναι οι προϋποθέσεις για αμοιβαίο διάλογο και δημιουργική σκέψη. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν άμεσα σχόλια ή αποκρίσεις στα θέματα αυτά, και συνθέτουν μία πρόταση ανοιχτή σε διαφορετικές αναγνώσεις από μέρους του θεατή. Κάθε θεματική ενότητα, πέρα από τα συμφραζόμενα, δεν αποτελεί παρά μία αφορμή για να μετασχηματιστεί η έμπνευση σε καλλιτεχνική δημιουργία.