Το Estate είναι μία σειρά φωτογραφιών από αρνητικά.Τα αρνητικά αυτά αγοράστηκαν στη Δανία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν σε μία Δανική οικογένεια, της περιόδου κοντά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα είδωλα δείχνουν πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για φωτογραφίες διακοπών, με τα μέλη της οικογένειας να φωτογραφίζονται σε αστικό περιβάλλον. Αυτά είναι όλα τα στοιχεία που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσει σχετικά με τα πρόσωπα που απεικονίζονται.

Τα αρνητικά αυτά είναι κολημμένα πάνω σε κομμάτια γυαλιού και έχουν φωτογραφηθεί στη Β. Ιταλία, στη λίμνη Γκάρντα –τον διάσημο πλέον προορισμό διακοπών. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας για τις διακοπές τους, αναζητώντας χαλάρωση και πραγματοποίηση των προσδοκιών τους. Η τουριστική υποδομή της λίμνης είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη, ωστόσο δύσκολα μπορεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται για τις διακοπές τους κάθε χρόνο.

Φωτογραφίζοντας τα αρνητικά σε σλάιντ (και δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο το δικό μου θετικό) και στη συνέχεια μεγεθύνοντας αυτό το θετικό στον σκοτεινό θάλαμο, η παραγόμενη εικόνα είναι ένα αρνητικό της πραγματικής ζωής. Ο ουρανός γίνεται σκοτεινός, οι σκιές μετατρέπονται σε φωτεινές πτυχές – μια κλασική αισθητική. Αλλά όταν το αρνητικό κρατηθεί μπροστά από την εικόνα, αποδίδεται ως ένα είδωλο αντεστραμμένο, με αποτέλεσμα μία θετική εικόνα. Το παρόν αντιστρέφεται και κατά κάποιον τρόπο καταργείται, ενώ το παρελθόν επιστρέφει στο προσκήνιο και καθίσταται το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος. Οι συγκεκριμένες εικόνες δεν υπέστησαν καμμίας μορφής φηφιακή παρέμβαση. Τα αρνητικά φωτογραφήθηκαν επιτοπίως.

«Estate» στα αγγλικά, σημαίνει το σύνολο της περιουσίας ενός ατόμου ή ένα νόμιμο δικαίωμα (π.χ. οι κληρονόμοι κληρονομούν την περιουσία του θανόντος). Στα ιταλικά, «estate» σημαίνει καλοκαίρι.

Andreas Olesen

www.andreasolesen.com