Στο σπίτι, πάντοτε συνήθιζα να περιπλανιέμαι με περιέργεια σε παλιές φωτογραφίες των Ανδαλουσιανών συγγενών μου. Με το πέρασμα των χρόνων, μέσα απ’ αυτές τις φωτογραφίες μου δημιουργήθηκε μια εικόνα για το πως θα μπορούσε να είναι η Ανδαλουσία.

Η «Al-Andalus» είναι μια αναζήτηση της φαντασιακής παιδικής ηλικίας μου, όπως έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου μέσα από τη χειροπιαστή εμπειρία αυτού του χώρου, η οποία δεν γίνεται να αγνοήσει το σύγχρονο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο. Είναι το αποτέλεσμα περίπου τριών χρόνων έρευνας στον ισπανικό νότο, σε μια περιοχή που δεν γνώριζα και όπου δεν είχα ζήσει, αλλά είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς μου καθώς και της τωρινής μου κατοικίας.

Η Ανδαλουσία είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης πολιτισμικής διαστρωμάτωσης. Απορρέει από τους πολιτισμούς οι οποίοι, σταδιακά, έδωσαν ζωή σε μια υβριδική ταυτότητα που περιλαμβάνει τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά της Ισπανικής κουλτούρας.

Ταξιδεύοντας σήμερα στην Ανδαλουσία, που έχει πληγεί σφοδρά από την οικονομική κρίση, σκέφτομαι τη σύγκρουση των διαφορετικών στοιχείων σ’ αυτόν τον τόπο – έναν τόπο ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, φαίνεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, σε μια κατάσταση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, όπως το φόντο μιας ταινίας.

Δεν είχα σκοπό να αναπαράγω τις προφανείς πλευρές ενός τόπου, αλλά να δώσω μορφή σε ένα σώμα αναμνήσεων και εντυπώσεων που γεννήθηκαν είτε από  την προσωπική μου ιστορία είτε από κάτι αδιευκρίνιστο.  Μέσα στις εικόνες συσσωρεύονται ορατά φαντάσματα, των οποίων η ύπαρξη αποτελεί μυστήριο, ενώ από την άλλη το μυστήριο αποκτά πραγματική υπόσταση μέσα από τα επαναλαμβανόμενα, ποικίλα, αναπτυσσόμενα και αντιμετατιθέμενα στοιχεία της μνήμης.

Alvaro Deprit