Οι βασικοί χαρακτήρες στη φωτογραφική σειρά του Adi Nes με τίτλο Biblical Stories είναι άνθρωποι του δρόμου, άστεγοι, περιθωριακοί της κοινωνίας. Σε προηγούμενες σειρές του, ο Nes ασχολήθηκε με ζητήματα ταυτότητας: συγκεκριμένα με τον ανδρισμό και τον ισραηλινισμό. Σε αυτήν τη νέα του σειρά, ασχολείται με ανθρώπους που έχουν χάσει πλέον την ταυτότητά τους. Στις προηγούμενες σειρές του, οι στρατιώτες, παραδείγματος χάρη, φωτογραφίζονταν σε ανοιχτούς χώρους ή σε στρατόπεδα, ενώ οι νεαροί σε περιφερειακές, υποβαθμισμένες γειτονιές. Ωστόσο αυτήν τη φορά, το σκηνικό για τις Biblical Stories είναι η τεράστια ξαπλωμένη μεγαλούπολη – της οποίας οι κάτοικοι είναι τσακισμένοι κι οι δρόμοι άδειοι. Η πραγματικότητα για αυτούς τους χαρακτήρες είναι άθλια, καταθλιπτική και απελπιστική. Ωστόσο δεν πρόκειται για τυχαίους ανθρώπους· κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της νέας σειράς βασίζεται σε κάποια ιστορία της Βίβλου.

Αυτή η σειρά φωτογραφιών του Adi Nes αποκαλύπτει το ύστατο σημείο παρακμής στο οποίο έχει πλέον φτάσει η ισραηλινή κοινωνία μετά την επαναστατική μετάβαση στον αγώνα της να γίνει από ουτοπική, ισότιμη κοινωνία με σοσιαλιστικές αξίες και με το ήθος της φροντίδας τού ενός για τον άλλον σε μία κατακτητική, καπιταλιστική, αποξενωτική κοινωνία, όπου πλέον αφθονούν βαθιά και περιττά κοινωνικά χάσματα.
Αντιπαραβάλλοντας εικόνες ανθρώπων άστεγων και δίχως ταυτότητα με τη μυθική θεμελίωση των ιστοριών της Βίβλου, ο Adi Nes αντιπαραβάλλει τη σύγχρονη ισραηλινή πραγματικότητα με την ιστορία και τη μυθολογία του Περιούσιου Λαού και ταυτόχρονα προβάλλει αυτές τις εξαιρετικά δυσάρεστες εικόνες από την κοινωνική πραγματικότητα του σύγχρονου Ισραήλ στο παρελθόν του έθνους.

www.adines.com