Skip to main content
ATHENS PHOTO FESTIVAL 2015

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Φωτογραφίας

Το Athens Photo Festival 2015 πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μάιος-Ιούλιος 2015 και μετέφερε τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς).Η μετατόπιση της περιόδου διεξαγωγής του Φεστιβάλ αναδύθηκε μέσα από την εντεινόμενη διεύρυνση του ρόλου που διαδραματίζει στην εγχώρια και διεθνή φωτογραφική σκηνή. Το Athens Photo Festival εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών και ανταλλαγών και καθιστά την πόλη της Αθήνας έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τόπους για τη φωτογραφική τέχνη.

Reframe Memory

97 καλλιτέχνες από 37 χώρες
Με σημείο εκκίνησης την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην Ευρώπη, το κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2015 με τίτλο “Reframe Memory” (αναμορφοποίηση μνήμης), αποπειράται μια κριτική θεώρηση του παρελθόντος όπως σχετίζεται με το παρόν, ή και το διαμορφώνει, αναδεικνύοντας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών που οδηγούν σε δυναμικές μορφοποιήσεις και νοηματικές πλαισιώσεις του παρελθόντος.

Memory Lab

Photography Challenges History
H έκθεση Memory Lab διερευνά το ρόλο της σύγχρονης φωτογραφίας στην αποτύπωση και αναδόμηση του ιστορικού παρελθόντος, με βασικές αναφορές στις ευρωπαϊκές εμπειρίες των πολέμων, της κλιμάκωσης της βίας και του ολοκληρωτισμού που στιγμάτησαν την ιστορία του περασμένου αιώνα. Η έκθεση ενσωματώνει μια σειρά σύγχρονων έργων και δυναμικών προσεγγίσεων που αποδεσμεύονται από τα στενά όρια της ρεαλιστικής αποτύπωσης και συμπλέκονται με τη μυθοπλασία και τους μηχανισμούς της αναπαράστασης.

Recorded Memories

Europe. South East.
Η έκθεση Recorded Memories – Europe. Southeast παρουσιάζει τα έργα είκοσι τριών καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής είναι μια πολύ ξεχωριστή συλλογή έργων (φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις), που φέρνουν τον θεατή αντιμέτωπο με διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και εκτιμήσεις.

The PhotoBook Exhibition

Διεθνής έκθεση φωτογραφικού βιβλίου
Για πρώτη φορά διοργανώνεται μία παράλληλη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο που επικεντρώνεται στην παρουσίαση βιβλίων από καλλιτέχνες (self published) και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, βιβλία περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία. Η έκθεση αυτή αναδεικνύει μια λιγότερο γνωστή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας και προτείνει μια «άλλη» εμπειρία ανάγνωσης, παρουσιάζοντας περισσότερα από 370 βιβλία, τα οποία επιλέχθηκαν στο πλαίσιο ανοιχτής διεθνούς πρόσκλησης.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015

Ομαδική έκθεση νέων δημιουργών
Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι από το 1987 επιχειρεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο και να αναδείξει την τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή των νέων Ελλήνων δημιουργών. Οι φωτογραφικές εργασίες που παρουσιάζονται επιλέχτηκαν μέσα από ένα σύνολο 760 προτάσεων. Ετερόκλητα στοιχεία και πολλαπλές προσεγγίσεις διασταυρώνονται,

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

APhF:15 | Reframe Memory

Ο επίσημος κατάλογος του Athens Photo Festival 2015 στις 176 σελίδες του περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για το σύνολο των εκθέσεων της φετινής διοργάνωσης. Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπώλεια καθώς επίσης και online.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

EMoP | Memory Lab

Ο επίσημος κατάλογος της έκθεσης Memory Lab εκδόθηκε από το διεθνές δίκτυο φεστιβάλ φωτογραφίας “Ευρωπαικός Μήνας Φωτογραφίας” με αφορμή την έκθεση Memory Lab: Photography Challenges History. Στις 196 σελίδες του περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα στην αγγλική γλώσσα για τους 46 συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

ATHENS            BERLIN            BRATISLAVA            BUDAPEST           LJUBLJANA            LUXEMBOURG            PARIS            VIENNA